FC Zlín oficiální web

Byl to turbulentní půlrok, ohlíží se za podzimem v MSFL trenér juniorky ševců Luděk Marcaník

U21

12.12.2021


Jako na horské dráze si museli během podzimu připadat fotbalisté třetiligové juniorky ševců. Po nečekaně dobrém startu přišla série nevýrazných výsledků, porážka střídala porážku, nicméně závěr podzimu se již opět nesl v duchu zlepšených výkonů i výsledků. Podobně to vnímal i trenér žlutomodrých Luděk Marcaník, jenž mladé ševce vedl na této úrovni coby hlavní kouč vůbec poprvé.

Jak hodnotíte podzim v MSFL?
Jako velmi zajímavý, turbulentní půlrok. Podařila se nám letní příprava, využili jsme velmi dobrých tréninkových podmínek, které máme k dispozici, a naše výkony měly rostoucí tendenci, což se přeneslo i do samotné soutěže. S odstupem času si myslím, že jsme mohli na začátku vytěžit ještě víc, hlavně v domácím prostředí se nám dařilo, ale určitou naivitou jsme poztráceli body v duelech, v nichž jsme byli lepší, aktivnější, ovšem nezkušeností jsme dovolili soupeřům laciným způsobem získávat body na náš úkor. Jinak jsem byl ale s první polovinou podzimu spokojený.

Pak však přišel velký zlom a nečekané ztráty, čím to?
Neměli jsme úplně ideální podmínky pro přípravu na utkání. Těch důvodů je hned několik, ale asi tím nejzásadnějším bylo zahájení školní docházky. Máme mladý mančaft, řada kluků studuje a museli přepnout z prázdninového režimu na školu. Pět šest zápasů nám trvalo, než jsme se s tím srovnali. Navíc pod dojmem předchozích výsledků jsme některé soupeře asi trochu podcenili a zaslouženě jsme byli potrestáni. Pak jsme si ale vše vyříkali, našli jsme společně nějaký model, který nám umožnil opět se na zápasy připravovat tak, jak je na této úrovni potřeba, a v závěru podzimu se nám to zlepšeným herním projevem i výsledky zase vrátilo.

V prostřední části podzimu přišly porážky i od týmů z úplného spodku tabulky. Souviselo to také s přípravou na utkání?
Ano, a beru to i na sebe, že jsem kluky nedokázal na tyto důležité zápasy lépe připravit a nepodařilo se nám navázat na to, co nás zdobilo v úvodu sezony. Ustoupili jsme od toho, nebyli jsme dostatečně soustředění a kluci už si mysleli, že to dál půjde samo. Soupeře jsme podcenili, vytratila se herní pohoda a dolů šly i některé individuální výkony. Fotbal je o zodpovědné každodenní práci v přípravě a my jsme ji neodváděli na takové úrovni, na jaké bylo potřeba.

Výsledky jste dělali hlavně v domácím prostředí, venku jste poprvé bodovali a vyhráli až v posledním podzimním duelu. Kde hledat příčinu?
V sebevědomí hráčů. Na domácím hřišti si kluci věřili a soupeře v podstatě ani neřešili. Soustředili jsme se pouze na sebe, na náš výkon, dodržovali jsme stanovenou taktiku a trpělivou hrou jsme dokázali jít třem bodům naproti. Naopak venku jsme působili spíš ustrašeným dojmem, nechali jsme se ovlivnit cizím prostředím, verdikty rozhodčích a samozřejmě také soupeři si na svých domácích hřištích dovolili mnohem víc. Některé zápasy přitom z naší strany nebyly špatné, jenomže zkušenější protivník trpělivě čekal na naše chyby, ty potrestal a my už jsme se pak do zavřené obrany nedokázali prosadit. Najednou jsme si nevěřili, vytratila se fotbalovost a problémy jsme měli i se silovějšími soupeři, kteří nás v obou šestnáctkách jednoduše přetlačili. Na to kluci nebyli zvyklí a nevěděli, co s tím dělat. Naráz zjistili, že to není jenom o fotbalovosti, ale na této úrovni i o zkušenostech a důrazu v osobních soubojích.

Juniorka zároveň funguje jako servis pro prvoligové A-mužstvo. Jak jste byl spokojený se spoluprací s Letnou?
Maximálně spokojený. Někdo sice může namítnout, že řada hráčů širšího kádru prvního mužstva nebyla v juniorce až tak dominantní, jak by se dalo očekávat, nicméně šlo vesměs o mladé kluky. Ti přeskočili z dorostu do kabiny prvního mužstva, a přestože mají bezesporu potenciál, je to velká změna a musejí si na ni teprve přivyknout. Ono taky není jednoduché se třeba v sobotu chystat na zápas se Spartou a potom hned v neděli ráno nastoupit za juniorku v zápase, který má úplně jinou atmosféru i parametry. Toto ještě nejsou schopni zvládnout, a proto byly jejich výkony kolísavé. Někdy výborné, jindy horší, přístup však byl vždy v pořádku. Často je to o hlavě a na tom ještě musíme pracovat.

S trenéry A-mužstva jste v pravidelném kontaktu?
Také na tomto místě je třeba jim poděkovat za každodenní komunikaci a za zájem o dění v třetiligové juniorce. Celý realizační tým A-mužstva nám je během podzimu k dispozici, a když to jenom trochu jde, trenéři se osobně účastní našich zápasů. V dobách, kdy nám to až tolik nešlo, nás všemožně podporovali, povzbuzovali nás a i díky nim se nám to nakonec podařilo zlomit. To platí i o Zdeňku Grygerovi, který i po vysoké porážce ve Velkém Meziříčí zůstal pozitivní, a snažil se nám vytvořit co nejlepší podmínky pro klíčový závěr podzimu.

Vidíte ve stávajícím kádru juniorky nástupce Cedidly či Tkáče směrem pro kabinu prvního mužstva?
Ano, i v našem kádru se nacházejí kluci, kteří by fotbalovostí, přístupem a herní inteligencí měli do budoucna dostat šanci poprat se o prvoligový dres. Dle mého názoru je to jenom otázka času. Do té doby musejí zůstat trpěliví, pracovití a fotbal jim to pak vrátí. Teď nastala doba, kdy mladí kluci z Vršavy dostávají prostor prosadit se i v profesionálním fotbale ve svém mateřském klubu, a předpokládám, že se s nimi na ligových trávnících brzy potkáme.

Ačkoliv zima se pomalu hlásí o slovo, neustále trénujete. Jaký je Váš aktuální program?
Je to tak. Přestože již máme měsíc po konci soutěže, neustále se scházíme v plném počtu kmenových hráčů a trénujeme, jakoby sezona pokračovala dál. A nejsou to nijak lehké tréninky. Do všeho jdeme naplno, zaměřujeme se na věci, na které nebyl během sezony takový prostor, a musím kluky pochválit, protože pracují opravdu velmi dobře. Pak si tři týdny odpočineme a věřím, že pořádně nažhavení půjdeme do zimní přípravy.

Dají se již teď určit cíle pro jarní část soutěže?
Já mám cíle odvážné, nicméně v první fázi se musíme dívat na sportovní cíle. A ty jsou jasné. Brzká záchrana. A čím dříve se to podaří, tím dříve z kluků spadne určitá psychická zátěž, uvolní se a věřím, že naplno ukážou také svoji fotbalovou kvalitu. Od toho se pak mohou odvíjet další věci v mužstvu i u nich samotných.

 









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

#KlubZVRPSB
1FC Zlín11101017:331
2MFK Chrudim1291226:1028
3MFK Vyškov1254310:919
4Slezský FC Opava1153316:1618
5FC Sellier & Bellot Vlašim1238122:1817
6FK Viktoria Žižkov1244422:1616
7SK Slavia Praha B1243521:1615
8SK Sigma Olomouc B1243516:1715
9SK Líšeň 20191236314:1515
101.SK Prostějov1135313:1714
11AC Sparta Praha B1234520:2113
12FC SILON Táborsko1234511:1213
13FC Vysočina Jihlava1124512:2110
14FC Zbrojovka Brno1224611:2110
15FC Baník Ostrava B1231813:2710
16FK Varnsdorf1223715:209