FC Zlín oficiální web

Jiráček, Simerský, Dostál: Tréninkový zápřah chyběl


21.04.2020


Tréninkové jednotky se opět rozjely, i když zatím pouze v omezeném režimu. Jaké jsou první dojmy ševců Stanislava Dostála, Dominika Simerského a kapitána Petra Jiráčka? A co si myslí o pokračování letošní sezony? 

„Na návrat jsem se už nemohl dočkat, i když jsme trénovali samostatně, tak mi chytání, padání a pořádný zápřah už chyběl,“ potvrdil zlínský brankář, který měl oproti zbytku týmu v individuálním tréninku mírné změny. „Spíš co se týče posilování,“ řekl.

Na míč na kopačce se těšil stoper Dominik Simerský. „Tak dlouhou dobu kromě zranění asi nikdo z nás nezažil, takže určitě jsme se všichni těšili,“ shoduje se se svým kolegou z brány. „S míčem to bude teď trochu na houpačce a každý trénink bude vypadat jinak, ale hlavně převažuje ta chuť,“ pochvaloval si.

Oba se shodli, že první trénink byl spíše seznamovací. „Hlavně s míčem, trochu posilovny a my gólmani se zase trošku odbouchat,“ přiblížil Dostál. „Věnovali jsme se hodně přihrávkám, centrům a končili jsme zakončením. Bylo pro nás důležité, že to bylo konečně zábavnější formou,“ těšil se Simerský ze změny tréninkového procesu.

A jaké měl pocity z prvního tréninku kapitán ševců Petr Jiráček? "Je to trochu nezvyk, když je vás na hřišti jenom sedm. Podle toho byl trénink upravený, přihrávková cvičení, aby se dodržovaly rozestupy bez žádného kontaktu. Za mě musím říct, že po měsíci běhání v lese to byl ideální začátek. S balonem jsem si moc nehrál, spíše jsem jenom běhal, takže cit pro míč trochu chybí. Ale máme dost času, abychom se s ním zase seznámili," svěřil se. 

Individuální trénink si ševci vyplnili různě. „Samozřejmě jsme měli od trenérů individuální programy, které jsme měli plnit, ale hodně jsem v poslední době uvítal kolo, procházky, kratší výběhy se psem, brusle a tak všechno, co se dá,“ vyjmenoval Dostál. 

Hráči si museli zvykat na novinky, které vyplývají z manuálu ministerstva zdravotnictví ČR a ligové fotbalové asociace.

„Před tréninkem jsme byli upozorněni a rozděleni do tří skupin. Měli bychom předcházet hromadné skupině, takže během tréninku jsme dělali cviky v nějakých rozestupech,“ řekl Simerský, jenž věří ve zdárný průběh následujících tréninků. „Snad nebude žádný problém. Musíme si teď na tu hygienu dávat pozor,“ má jasno zlínský obránce.

„Nařízení musíme respektovat a jsme rádi, že můžeme být na hřišti, byť v malé skupině, ale nějaký způsobem spolu,“ hledal pozitiva brankář Stanislav Dostál.

Jednou z vítaných změn je pro hráče absence roušky při tréninku. „Osobně si na tu roušku pořád nemůžu zvyknout a asi ani zvyknout nechci. Tak jako každý si přeji a doufám, že vše co nejrychleji pomine a budeme se zase vracet k normálnímu životu. Teď, to ale musíme přijmout jak to je a poprat se s tím,“ uvědomuje si Dostál.

Oba uvítali setkání se svými spoluhráči. „Člověk se trošku uvolní a zase prohodí nějaký ten žertík. Do toho zase konečně odejdete z tréninku s dobrým pocitem. Děláte, co vás baví a po psychické stránce je to určitě uvolnění,“ líčil Dostál.

„Se spoluhráči bylo určitě příjemné se vidět, byť to nešlo se všema. Sice s některýma jsme se snažili v menších skupinkách plnit tréninkový plán, ala kabina je kabina. Až budeme všichni v jedné kabině, tak to bude to pravé, protože bez té kabiny se fotbal dělat nedá,“ má jasno Simerský.

Toho netěší mínus v podobě nevyužitého zázemí. „Máme tam veškerou regeneraci, pomůcky ke cvičení, fyzio nebo i maséry. Pokud by to tak mělo pokračovat dlouhodobě, tak je to velký problém. V přechodné fázi se to zvládnout dá. Uvidíme, co přinesou další dny,“ krčí rameny rodák z nedalekých Otrokovic Dominik Simerský.

Otazníky visí i nad buoucností  letošní sezony. "Nevím, kam to povede. Jestli se liga dohraje, nebo ukončí. Je to trochu na hlavu. Připravujeme se krkolomných podmínkách a v závěru to nemusí vůbec dopadnout. Je to zvláštní.  A trénovat bez kontaktních her? Pár dnů to půjde, ale fotbal je kontaktní hra a zvláště česká liga je hodně o soubojích. Jestli nebudeme moc proti sobě hrát, tak nás to nepřipraví na zápasy," uzavírá Petr Jiráček. 

 









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

#KlubZVRPSB
1FC Zlín761010:219
2MFK Chrudim760117:518
3MFK Vyškov84319:515
4Slezský FC Opava842213:1114
5SK Líšeň 2019833210:912
6FC Sellier & Bellot Vlašim825113:1011
7SK Slavia Praha B731313:810
81.SK Prostějov82427:1010
9FK Viktoria Žižkov823311:119
10FK Varnsdorf722312:98
11SK Sigma Olomouc B82249:138
12FC Zbrojovka Brno82246:118
13FC SILON Táborsko82158:117
14FC Baník Ostrava B82159:217
15AC Sparta Praha B813412:156
16FC Vysočina Jihlava81348:166