FC Zlín oficiální web

Tomáš Poznar: Pan Páník je kvalitní trenér a jsem rád, že je opět ve Zlíně


20.08.2020


V minulé sezoně dosáhl Tomáš Poznar svého maxima v počtu vstřelených gólů, v té nadcházející by toto číslo rád ještě navýšil. „Kdyby tam bylo dvouciferné číslo, byla by to pecka,“ přeje si jednatřicetiletý útočník, který v rozsáhlém rozhovoru pro klubový web mluvil o přípravě pod trenérem Páníkem, derby v úvodu sezony či omlazení zlínské kabiny. 

Jak bys hodnotil letošní letní přípravu?
Tréninků přibylo, oproti tomu, jak to bylo v sezoně, ale ta se nedohrála a my jsme dostali dovolenou. Poté jsme se připravovali na Karvinou, takže mi přišlo, že trénujeme pořád stejně a teď se počet tréninků zvětšil. Zintenzivnili jsme sílu a herní stránku, z tohoto důvodu příprava proběhla, jak má. 

Byla specifická oproti těm minulým?
Pár věcí se změnilo. Nejeli jsme na soustředění, což je škoda. Bohužel taková je situace a klub to nechtěl riskovat. Je pravda, že kluby některé zápasy na soustředění rušily. Tím, že máme na Vršavě nové hřiště, tak trénujeme tam a nemusíme nikam jezdit, což je příjemné.

Jsi raději, že jste neodcestovali, nebo bys naopak soustředění uvítal?
To riziko existuje, ale já osobně tu změnu mám rád a právě tam se trénink a soustředění na přípravu ještě zintenzivní. Navíc jsou tam většinou zajímaví soupeři, ale příprava je krátká a asi to nemělo ani cenu. Liga už klepe na dveře. Uvítal bych to, ale našlo by se v kabině několik kluků, kteří by měli zase opačný pohled a jsou rádi doma. 

Pod trenérem Páníkem jsi působil za jeho první zlínské éry a pak i na Baníku. Změnila se nějak příprava pod ním?
Prošel určitým vývojem, ale pořád to stojí na stejných základech, které on uznává. Jde s dobou, sleduje dost statistiky, čísla jak v zápase, tak i v tréninku. Znám ho už dlouho a jako člověk se vůbec nezměnil. Pořád je tím klidným trenérem, co se snaží být nad věcí a naučit mužstvo určitý způsob hry. Potom už to je na hráčích, jak s tím umí pracovat. Já jsem byl s jeho spoluprací vždycky spokojený a je to rozhodně můj osudový trenér. Mnoha z nás pomohl do velkého fotbalu, takže my na něj nemůžeme říct špatné slovo. I to, že tady teď je, nám pomohlo v záchraně ligy už před jejím ukončením. Věřím, že v nové sezoně bude ta spolupráce opět dobrá a zase pár hráčů pod ním vyletí. Je to kvalitní trenér a jsem rád, že je opět ve Zlíně. 

Hned v úvodu ligové sezony přivítáme Slovácko. Jak moc se na takový start těšíš?
Nejsem si úplně jistý, jaká jsou pravidla týkající se diváků, ale jsem přesvědčený, že kdyby ty pravidla neomezovaly plnou kapacitu stadionu, tak by bylo plno. První zápas, hned derby a v ideálním termínu s pravděpodobně krásným počasím. Je to těžký zápas pro oba celky, ale musím říct, že hodně pikantní. Moc se na něj těším. Derby má vždycky svoje kouzlo.

Je to nejlepší možný start, nebo bys naopak hrál se Slováckem až v rozjeté sezoně?
V té soutěži není slabých soupeřů a vybírat si by bylo moc rozhýčkané. Los nám to určil takhle a my se na tento zápas musíme kvalitně připravit, protože v posledním derby u nás na Letné jsme sice vyhráli, ale Slovácko mělo více ze hry. Musíme být koncentrovaní hned od začátku soutěže a počítat s tím, že to bude tvrdý boj od statného začátku soutěže. 

Pro nové hráče, včetně těch, co přišli v zimě, to bude první derby. Bude potřeba jim vysvětlit důležitost tohoto utkání?
To rozhodně. Musí se jim vysvětlit, že tento zápas pro klub znamená hodně, že se rovná těm nejlepším ligovým zápasům a je potřeba se na něj poctivě a kvalitně připravit. Hlava musí být nachystaná, že tento zápas je jiný, než ostatní, protože fanoušci z obou táborů mají velká očekávání. Takový Pavel Vyhnal, který už derby zažil, se na ten zápas těší a doufá, že už na něj bude připravený. Zachutnalo mu to. Zrovna on je jeden z těch, co má Zlín rád a našel si tu cestu, a takhle by to mělo vypadat. 

Co říkáš na testování před každým zápasem?
Jsem překvapený, že kluby přistoupily na to, že si to budou platit z vlastní kapsy. Ale když se na tom domluvily, tak do toho nebudu kecat, to je jejich věc. LFA moc komentovat taky nechci, protože v době po koronaviru ukázali, že některá jejich rozhodnutí jsou pro hráče spíše přítěží a vůbec se na ně nebere ohled. Jsme jen nějaké jejich zboží a mrzí mě, že jdou jen za vidinou peněz. Na druhou stranu, když budeme pravidelně testovaní, tak víme, že se nás koronavirus netýká a že jsme v pohodě. 

Jak se těšíš na nový formát ligy v podobě 18 týmů?
Líbí se mi to. Myslím si, že by to takhle mohlo zůstat napořád. Je tam dost zápasů, 34 zápasů je velká porce. Budou sestupovat tři týmy, takže je to ošemetné a netřeba si s tím zahrávat. Přesto se mi tento styl líbí, tu nadstavbu moc neuznávám. Nelíbí se mi a jsem radši, když se to natvrdo rozsekne v základní části po dané porci zápasů. V tomto jsem absolutně pro. 

V minulém ročníku jsi překonal svůj rekord v počtu vstřelených branek. Máš motivaci ten rekord posunout ještě dál?
Motivaci mám velkou. Moc o tom nebudu mluvit, ale asi je to všem jasné. Dosáhl jsem v minulé sezoně devíti gólů, což je pěkné. Kdyby tam bylo dvouciferné číslo, bylo by to pecka. Těch deset a víc je taková meta, které bych chtěl dosáhnout. Je to můj cíl, aby to tam jednoho dne bylo. 

Pavel Vyhnal mluvil o omlazení kádru. Vnímáš taky, že kabina je teď hodně omlazená?
Přibylo nám v kabině několik odchovanců klubu, takže to vnímám velice dobře. Musím říct, že v nich vidím velký potenciál. Někteří mohou hrát pravidelně ligu a myslet i na daleko lepší týmy, než je Zlín, když tu kariéru dobře uchopí. Musí ale projít nějakým postupným vývojem. Ne každý dnes může být Hložek, ale tím, že je tady máme a jsou to naši odchovanci, tak jsem za ně určitě rád. Všichni jsou to super kluci, není tam žádný rušivý element, který by si o sobě strašně moc myslel nebo podobně. Do budoucna máme šikovné naděje. 

Cítíš vůči nim větší zodpovědnost v kabině?
Jsem zkušenější. Někdy, vlastně docela často jim do toho kecám. Snažím se je nějak usměrnit, ale jinak je nechávám být. Jsou mladí a mají taky svoje myšlení. Na druhou stranu mi na nich záleží, našel jsem si k nim cestu a chci, ať se vyvíjí dobrým směrem. Když můžu, snažím se jim pomoct. Naopak když se něco nelíbí jim, tak se snaží to decentně dát najevo. Myslím si, že ta hierarchie v týmu funguje dobře. 

Je to ta cesta, kterou by se měl klub ubírat?
Já to vidím tak, že jsou to šikovní kluci. Trenéři mládeže z nich vychovali šikovné fotbalisty, což je dobře, že tohle dokážeme. Jestli je to cesta? Spíš si myslím, že je dobré, když je to takový mix. Je potřeba mít v týmu své odchovance. Když jsme postoupili do ligy, tak si pamatuji, že tady byli vesměs odchovanci a ten tým byl hladový. Když má Zlín v týmu své odchovance, tak je to takové plus, protože ten odchovanec tomu dá něco víc, to citové pouto ke klubu je větší. Je dobře, když je to doplněno i cizinci, nebo hráči z jiných klubů. Zlíňáci pak musí korigovat ty příchozí a ukazovat jim, co znamená Zlín. Když třeba přišel Štěpán Koreš, neměl ke klubu vůbec žádný vztah, ale později se naučil tu zlínskou mentalitu. Pochopil to, ale to bylo nejspíš dané i tím, že tady bylo opravdu hodně Zlínských. Tito kluci, když zapadnou do klubu, města a prostředí dobře, nebudou mít určitě problém s adaptací. 

Blíží se start ligy, jak vidíš nadcházející ročník? Mohl by někdo narušit dominanci TOP trojky? 
Dobře se jevil Liberec, ale odtud spousta hráčů odešlo, takže je teď těžké soudit, kdo bude hrát vysoko. Týmy tvoří nové kádry, ale dobře vypadá Sparta, která udělala vynikající nákupy. Přivedli zlínského odchovance Ondru Čelůstku, kterého znám velmi dobře a v různých sranda zápasech se mi na něj hrálo špatně. Je to kvalitní silný obránce s reprezentačními a zahraničními zkušenostmi. Doplnili to dalšími zajímavými jmény, takže si myslím, že Sparta by mohla být favorit a hodně klepat na dveře některé trofeje.

Tvůj tip na mistra? 
To je těžká otázka. Nedávno jsem se o tom bavil se Štěpánem Korešem a chtěli jsme se vsadit. Jeho tip byl jasná Slavia, já jsem říkal Sparta nebo Plzeň. Je to těžké tipovat, protože všechny tři celky jsou velmi kvalitní. 

 









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

#KlubZVRPSB
1FC Zlín761010:219
2MFK Chrudim760117:518
3MFK Vyškov84319:515
4Slezský FC Opava842213:1114
5SK Líšeň 2019833210:912
6FC Sellier & Bellot Vlašim825113:1011
7SK Slavia Praha B731313:810
81.SK Prostějov82427:1010
9FK Viktoria Žižkov823311:119
10FK Varnsdorf722312:98
11SK Sigma Olomouc B82249:138
12FC Zbrojovka Brno82246:118
13FC SILON Táborsko82158:117
14FC Baník Ostrava B82159:217
15AC Sparta Praha B813412:156
16FC Vysočina Jihlava81348:166