FC Zlín oficiální web

Vukadinović: Vím, co tento zápas znamená pro lidi, kteří fandí zlínskému fotbalu


18.05.2018


Možná to bude jeho poslední krajské derby v dresu Zlína. Vukadinu Vukadinovićovi ve Fastavu končí hostování, po sezoně se znovu bude hlásit ve Spartě. Co se ale bude v létě dít, sedmadvacetiletý srbský fotbalista nyní neřeší. Rodák z Bělehradu se stejně jako zbytek týmu soustředí na klíčovou bitvu se Slováckem.

„Vím, co tento zápas znamená pro lidi, kteří fandí zlínskému fotbalu. Mezi kluby panuje velká rivalita. Určitě cítím větší napětí, protože se poprvé za tři roky oba celky nacházejí v těžké situaci Vlastně oba bojují o záchranu a nikdo nechce prohrát,“ říká Vukadinović.

Zatímco poslední domácí výprask s rozjetou Olomoucí fanoušci ševců hráčům téměř okamžitě prominuli, porážku na hřišti rivala by jenom tak nezkousli. „Já takhle nepřemýšlím. Nevím, co by se stalo, kdyby se prohrálo. Nebylo by jistě příjemné, ale nad tím nechci myslet. Do každého zápasu jdeme s cílem vyhrát,“ říká Vukadinović, kterého možná čeká poslední derby v dresu Fastavu.

Vukadinovićovi totiž stejně jako Holzerovi ve Zlíně končí roční hostování, po sezoně se musí hlásit ve Spartě. „Přípravu začnu tam,“ přiznává.

Na Letné strávil srbský záložník či útočník tři roky. V paměti mu zůstalo hlavně první střet se Slováckem. „Rád vzpomínám na vůbec první derby. Do zápasu jsem šel až v jeho průběhu za nerozhodného stavu 1:1. V závěru střetnutí, někdy kolem osmdesáté minuty se mi povedlo vstřelit rozhodující branku. Hezký zápas jsme tehdy vyhráli 2:1,“ vybavuje si i po letech.

Podobný výsledek by bral i teď. „Čeká nás ale velice náročný zápas s velkým rivalem,“ říká.

I když souboj Zlína a Slovácka slibuje třeskutou podívanou a pořádnou dávku adrenalinu a emocí, Vukadinović zažil bitvu Sparty a Slavie. „Měl jsem možnost zahrát si derby pražských S a určitě se to nedá srovnat. Je to určitě největší šlágr v lize i v Česku,“ tvrdí sedmadvacetiletý fotbalista.

Nábojem i atmosférou se mu ale souboj moravských rivalů přibližuje. „Vím, že tento zápas je jak pro fanoušky Zlína tak i Slovácka velkým utkáním. Snad největším co jde. Určitě má podobný náboj jako derby v Praze,“ říká rodák z Bělehradu.

I když spousta hráčů cítí před podobně vyhrocenými duely příjemné chvění a lehké mrazení na těle, Vukadinović si žádný zvýšený tlak nepřipouští. „Před zápasem budu lehce nervózní, což je ale normální. Já to tak mám každý zápas, ale když rozhodčí odpíská začátek, nervozita i tlak musí stranou. Jinak se fotbal hrát nedá,“ říká.

Vzhledem k postavení obou rivalů v tabulce HET ligy se žádná přestřelka konat nebude. Experti i většina diváků spíše čeká taktické manévry, záchranářskou bitvu může rozhodnout jediná trefa. „My chceme zápas zvládnout, takže věřím tomu, že trenéři zvolí nejlepší možnou taktiku, kterou na hřišti dodržíme a zápas zvládneme,“ přeje si populární Balkánec.

Ofenzivní ševce čeká v Uherském Hradišti těžké dobývání. Zatímco defenziva Zlína je na jaře hodně propustná, kompaktní obrana Slovácka ve druhé polovině sezony inkasuje pouze výjimečně. „Vím, že soupeř moc gólů nedostává. Na druhé straně toto bude úplně jiný zápas. Derby bývá vždycky specifické,“ připomíná Vukadinović.

Kordulův výběr v boji o ligovou záchranu spoléhá na sehranost, kompaktnost, mládí, kombinační fotbal a pohyb, Fastav chce na krajského rivala vyrukovat s jinými zbraněmi. „Na naší straně je především zkušenost. Slovácko má v sestavě hodně mladých hráčů, pro spoustu z nich to bude první derby. Určitě to může jejich výkon ovlivnit. Bude to totiž jiný zápas, než v lize obvykle hrají,“ je přesvědčený Vukadinović.

Ať je to jak chce, Slovácko je dvě kola před koncem sezony v tabulce HET Ligy před Zlínem. A zatímco domácím borcům bude v derby stačit i bod, ševci by měli hrát v Uherském Hradišti spíše na výhru. Důležité však budou i výsledky v souběžně hraných zápasech. Sestupem ohrožených týmů je totiž hned šest. „Hodně mě mrzí, jak se jaro vyvíjí,“ přiznává útočník Fastavu. „Hlavně kvůli lidem v klubu, protože už jsem ve Zlíně nějakou dobu a poznal jsem, jak klub funguje. Majitel Červenka je velice hodný člověk a toto si nezaslouží,“ je přesvědčený Vuki. „Proto věřím, že ligu zachráníme a příští sezonu už to půjde zase lépe. Že i to jaro konečně bude dobré,“ dodává srbský fotbalista.

Zdroj: Zlínský deník









Podkategorie

Příští utkání

Tabulka FORTUNA:LIGA

#KlubZVRPSB
1FC Zlín761010:219
2MFK Chrudim760117:518
3MFK Vyškov84319:515
4Slezský FC Opava842213:1114
5SK Líšeň 2019833210:912
6FC Sellier & Bellot Vlašim825113:1011
7SK Slavia Praha B731313:810
81.SK Prostějov82427:1010
9FK Viktoria Žižkov823311:119
10FK Varnsdorf722312:98
11SK Sigma Olomouc B82249:138
12FC Zbrojovka Brno82246:118
13FC SILON Táborsko82158:117
14FC Baník Ostrava B82159:217
15AC Sparta Praha B813412:156
16FC Vysočina Jihlava81348:166